Confidenţialitate

Ministrul Popescu anunță controale la furnizorii de energie care practică oferte înșelătoare: „Acest lucru nu se poate!”

ANRE și Autoritatea Națională pentru Protectia Consumatorilor vor începe controale la anumiți furnizori care au încheiat contracte cu preț ferm pentru un an și care, acum, notifică consumatorii casnici că vor să schimbe prețul, a anunțat sâmbătă, 28 august, ministrul Energiei Virgil Popescu.

Acest lucru nu se poate! ANPC să verifice această situație pentru că o poate încadra la ofertă înșelătoare! Iar ANRE poate amenda furnizorii cu până 5 % din cifra de afaceri dacă furnizorii nu respectă legea”, a declarat la Realitatea Plus ministrul.

„Un furnizor nu poate să transfere 100% din riscul său către clientul final”, a adăugat el.

Popescu a amintit și de protejarea consumatorilor.

Nu vrem să lăsăm consumatorul român fără o protecție în fața scumpirilor care se văd pe facturile de gaze și energie electrică. Vom accelera aprobarea în Parlament a legii consumatorului vulnerabil, astfel încât actul normativ să fie votat în sesiunea parlamentară care începe în septembrie. Vrem ca legea să se aplice de anul acesta (începând cu octombrie, noiembrie) sau cu 1 ianuarie 2022. În plus, vrem să venim cu un suport financiar, o compensare a prețului facturilor pentru cei care au un venit ce nu-l depășește pe cel mediu”, a adăugat ministrul.

Furnizorii de energie electrică și de gaze naturale au notificat consumatorii cu creșteri ale prețurilor, care ajung în unele cazuri să fie duble sau triple.