Confidenţialitate

Ministrul Educației: Echipe mobile de vaccinare vor merge în școli dacă, într-o unitate de învățământ, cel puțin 50 de elevi vor dori imunizare

Echipe mobile de vaccinare vor putea merge în școli dacă într-o unitate de învățământ cel puțin 50 de elevi ar dori vaccinarea. Din 13 septembrie, odată cu începerea școlilor, părinții vor avea la dispoziție un formular prin care își vor putea exprima opțiunea privind imunizarea copiilor.

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu a explicat ce au de făcut părinții:

Să-și exprime un acord sau un dezacord informat, într-un formular care va fi lansat în data de 13 septembrie, cu trei rubrici: Doresc să vaccinez copilul, nu doresc să vaccinez copilul, sunt indecis. Vom centraliza răspunsurile pozitive, dacă sunt, spre exemplu, 50-60 de răspunsuri pozitive într-o școală, există disponibilitate din partea colonelului Valeriu Gheorghiță de a organiza echipe mobile de vaccinare care să meargă în școli.”

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În România, sunt vaccinați doar 5% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.
Și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a explicat la Digi 24 cum se va putea face vaccinarea elevilor în această toamnă:

Unde se poate și unde există cabinete medicale școlare, medic școlar și dotare corespunzătoare, la nivelul acelor cabinete, se pot organiza centre de vaccinare, acolo unde infrastructura sau personalul nu permit organizarea în acele cabinete se poate solicita caravană mobilă, prin mobilizarea unei echipe de la centrele de vaccinare, în special în orașe avem centre de vaccinare care au timp, nemaiavând acum atât de multă activitate, să se mobilizeze către școli, iar  la școlile unde există un centru de vaccinare în imediata apropiere, reprezentanții școlii informează și  programează copiii, părinții și cadrele didactice la vaccinare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În același interviu, ministrul Sănătății a făcut o altă declarație, care i-a enervat pe liderii sindicali din Educație. Ioana Mihăilă s-a declarat îngrijorată că puține cadre didactice s-au vaccinat:

Mi se pare cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător, profesorii, la fel ca și personalul medico-sanitar, ar trebui să fie printre vectorii care transmit și educă populația spre vaccinare. Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, ca să fie o chestiune transparentă și ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul Federației Sindicalitelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu a reacționat în fața acestei idei a ministrului:

Aș putea spune că declarația doamnei ministru este nefericită, asta nu înseamnă altceva decât o învrăjbire a părinților împotriva profesorilor. Ce ar însemna, de exemplu, ca profesorii vaccinați să nu-i primeacă la ore pe  elevii care nu sunt vaccinați? Sau ce s-ar întâmpla dacă într-o școală nu ar avea voie să intre părinții nevaccinați?

Nu, afirmația nu este corectă, pentru că în momentul de față, raportat la media din țară, cei din învățământ fiind 60 la sută vaccinați, înseamnă dublu față de media din țară.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.