Confidenţialitate

Ministrul Cîmpeanu: Suntem singura țară din Europa în care elevii poartă mască la Educație fizică

Ministrul Educației critică faptul că România a rămas singura țară din Europa în care elevii sunt obligați să poarte mască la orele de Educație fizică.

„Mă deranjează întârzierea cu care ajungem la o concluzie comună, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, cu privire la obligativitatea purtării măștii pe timpul orelor de Educație fizică. Suntem în continuare singura țară din Europa care avem această obligație de purtare a măștii în timpul orelor de Educație Fizică”, a spus Sorin Cîmpeanu, sâmbătă seara, la Realitatea Plus.

Ministrul a invocat studii făcute de medici care demonstrează neajunsurile pe care purtarea măștii le aduce elevilor în timpul activităților ce presupun efort fizic.

Sorin Cîmpeanu a mai declarat că susține utilizarea testelor non-invazive, bazate pe salivă, în școli, pentru ca starea de siguranță în școli să se îmbunătățească și elevii să nu mai fie traumatizați.

„Și eu știu că sunt, nu numai în Austria și Franța, sunt și alte state europene care folosesc aceste teste non-invazive pe bază de salivă. Nu știu să vă răspund, nu vreau să mă scuz că excede limitelor de competență ale Ministerului Educației, dar atât cât voi putea să susțin această idee, susțin utilizarea testelor non-invazive, bazate pe salivă pentru ca starea de siguranță în școli să se îmbunătățească”, a explicat ministrul.

Ministrul a precizat că aceste teste non-invazive presupun administrarea de către orice persoană, chiar și de către persoane fără competență medicală, iar atâta vreme cât doar 18% dintre școlile din România au cabinete medicale școlare, aceste teste rapide ar putea să facă posibilă testarea în orice școală, indiferent dacă are sau nu cabinet medical.

În prezent, în școli se folosesc teste rapide antigen, pentru care părinții trebuie să își exprime acordul, acestea urmând să fie făcute de personal medical specializat. Mulți dintre părinți refuză, considerând procedura traumatizantă pentru copii.