Confidenţialitate

Miniștrii de Externe din țările NATO discută, la București, despre procesul de aderare al Suediei și Finlandei. Turcia și Ungaria nu au ratificat tratatele

La reuniunea NATO de la București, miniștrii de Externe din Alianță s-au reunit miercuri dimineață pentru a discuta despre procesul de aderare al Suediei și Finlandei. Procesul este îngreunat de faptul că două dintre statele membre, Turcia și Ungaria, nu au ratificat tratatele de aderare.

Miercuri se va înregistra și o premieră la o reuniune NATO: ministrul de Externe de la Chișinău va participa la reuniunea Consiliului Nord Atlantic.

Marți seară, ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a declarat că, în ciuda opoziției Turciei și a faptului că Ungaria nu ratifică tratatele de aderare, sunt totuși progrese în relația cu Ankara.

„Noi am arătat clar că suntem gata acum să înfruntăm toate provocările, suntem gata să furnizăm, când devenim membri deplini, mai multă securitate pentru Europa, pentru lume dar, în mod deosebit, noi venim de asemenea cu echipament bun, cu trupe bine antrenate să întărim flancul nordic”, a declarat șeful diplomației suedeze, la Palatul Parlamentului, miercuri dimineață.

Miniștrii de Externe ai Finlandei și Suediei vor participa la cele 2 reuniuni NATO de miercuri.

La cea de-a doua vor participa și reprezentanții Republicii Moldova, Georgiei și Bosniei Herțegovina.

Vă reamintim, la reuniunea de la București, miniștrii de Externe discută despre implementarea deciziilor de la Summitul de la Madrid, iar printre acestea se află oferirea de sprijin inclusiv Republicii Moldova, după cum a  reamintit, miercuri dimineață, ministrul nostru de Externe, Bogdan Aurescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Twitter / Jens Stoltenberg

Citește și: Stoltenberg, la Reuniunea Miniștrilor de Externe ai NATO: Războiul se va încheia la masa negocierilor, dar trebuie să ajutăm Ucraina până atunci