Confidenţialitate

Ministerul Sănătății vrea să schimbe criteriile pentru intrarea localităților în carantină

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, spune că unul dintre criteriile care ar putea deveni mult mai important este încărcarea secțiilor de terepie intensivă, maximă în Capitală și în cele mai multe orașe mari și mijlocii.

În momentul în care membrii comitetelor pentru situații de urgență decid carantinarea unei localități țin cont de mai multe criterii, printre care și numărul de cazuri de sars cov 2 nou depistate în ultimele 14 zile. Se ține cont însă și de câte spitale, medici și farmacii sunt în acea localitate.

Secretarul de Stat Andreea Moldovan a declarat duminică seară, la Digi 24, că cei care conduc Ministerul Sănătății discută astăzi, cu experții DSP urilor și cei ai Institutului de Sănătate Publică planul de a da o importanță mai mare situației din secțiile de terapie intensivă, iar rata de pozitivare să fie un criteriu mai puțin important.

„Ce vrem să discutăm este ca această grilă de carantinare, sau punctaj de carantinare, să fie făcută corect, fără echivoc, să ia în calcul niște indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei”, a spus Andreea Moldovan.

Ministerul Sănătății mai vrea și introducerea unui indicator care să arate gradul de testare, pentru că spune Andreea Moldovan, ar trebui cam 500 teste la 10.000 de oameni pentru o imagine  reală a infectării.

În România, încă sunt județe unde se fac cel mult câteva teste pe zi.