Confidenţialitate

Mii de ruși, la coadă în centrul Moscovei pentru a-și lua rămas bun de la fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov

Fostul lider al URSS, Mihai Gorbaciov, va fi înmormântat astăzi, la cimitirul Novodevicie din Moscova, unde a fost înhumată și soția sa. Nu sunt funeralii de stat, iar președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că nu va participa la înmormântare din cauza programului său prea încărcat.

Dintre liderii europeni, singurul care și-a anunțat prezența și a și ajuns deja la Moscova este Viktor Orban, premierul Ungariei.

Florentina Mihăiță:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Trupul neînsuflețit al lui Mihail Gorbaciov a fost depus într-un sicriu deschis, flancat de garda de onoare în Sala cu Coloane a Casei Sindicatelor din Moscova, unde se aude muzică sumbră. Un portret al fostului lider sovietic e agățat pe un perete, iar tineri și bătrâni cu garofe și trandafiri roșii în mâini trec să își ia rămas bun.

Printre cei care au venit cu flori se află și premierul Ungariei, Viktor Orban, singurul lider european prezent la funeralii și care în prezent poartă negocieri cu Rusia pentru livrarea de gaze.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat prin intermediul purtătorului său de cuvânt, că programul încărcat nu îi permite să asiste la funeralii, iar jurnaliștii BBC amintesc că nu sunt funeralii de stat, semn că actuala conducere de la Kremlin nu e interesată să onoreze moștenirea domnului Gorbaciov, cu care Vladimir Putin a avut o relație tensionată. Ultima lor întâlnire a fost în 2006, iar Mihail Gorbaciov, deși a susținut anexarea peninsulei Crimeea, s-ar fi opus invaziei Ucrainei.

Mihail Gorbaciov avea 91 de ani, iar Spitalul din Moscova unde se afla internat a anunțat că suferea de o boală gravă.

Lider al URSS între 1985 și 1991, Gorbaciov a introdus o serie de reforme, dar nu a reușit să prevină destrămarea Uniunii Sovietice, iar mulți ruși îl învinoțesc pentru turbulențele care au urmat după ruperea URSS.

Mihail Gorbaciov e apreciat însă în Occident, care îi atribuie meritul de a fi creat, prin reformele sale, condițiile pentru încheierea pașnică a Războiului Rece. În 1990, a primit premiul Nobel pentru Pace pentru rolul jucat în schimbările radicale în relațiile dintre Est și Vest.