Migrena provoaca modificări permanente la nivelul creierului

Migrena este una dintre cele mai vechi şi mai răspândite boli cunoscute de omenire care se manifestă atât prin crize de dureri de cap, cât şi prin stari oscilante.

Migrena clasică este migrena cu aură în care durerea este precedată cu 15-30 de minute de manifestări senzoriale diverse. Pot fi simptome vizuale, fie puncte luminoase, flash-uri, fie puncte negre în câmpul vederii. Până la instalarea durerii de cap mirosul se modifică sau apar furnicături și amorțeli ale mâinilor sau feței și slăbiciune musculară.

Aura este urmată de o durere severă instalată pe o jumătate a capului sau la frunte, care se accentueaza la efort, zgomot sau lumină puternică. Se poate însoți de greață și vărsături.

Specialiștii spun în noul număr al unei importante reviste internaționale dedicate neurologiei că migrenele provoacă modificări permanente, printre care leziuni în structurile cerebrale, potrivit analizei a mai multor studii pe acest subiect.

Cercetătorii au constatat că migrena creşte riscul de leziuni cerebrale, anomalii ale materiei albe şi modificarea volumului creierului. Riscul este mai mare pentru cei care suferă de migrenă cu aură.

Migrena afectează între 10 și 15% din populaţia generală, bolnavii fiind de multe ori incapabili de a efectua lucruri banale în momentele de criză migrenoasă.

Atenție, durerea de cap severă, peristentă, apărută brusc în timpul zilei sau care trezește din somn asociată cu pierderea echilibrului, dificultăți la vorbire sau paralizii poate avea drept cauză un atac vascular cerebral și necesită asistență medicală de specialitate, de urgență.