Confidenţialitate

Mexicul şi SUA vor coopera mai strâns în lupta împotriva traficului de droguri

Şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, şi omologul său mexican, Luis Videgaray, au exprimat dorinţa lor comună de a întări cooperarea în domeniul luptei împotriva drogurilor.

Rex Tillerson a reamintit, în a doua zi a unui turneu de o săptămână în America Latină, importanţa luptei împotriva crizei opiaceelor „cu efecte teribile asupra cetăţenilor americani, mexicani şi canadieni”.

A fost convenit să se depună „un efort special” în lupta împotriva acestei epidemii, precum şi împotriva traficului de fentanil şi heroină, a declarat ministrul de externe mexican în cursul unei conferinţe de presă.

Obiectivul este de a îmbunătăţi eficienţa cooperării, „şi nu de a arunca responsabilitatea unii asupra altora”, a subliniat Luis Videgaray care şi-a exprimat satisfacţia pentru această strategie.

Cooperarea reînnoită trebuie să permită „să se facă faţă traficului ilegal de droguri care intră în Statele Unite, să se stopeze traficul de arme care vin din Statele Unite, banii lichizi şi să se destrame structura financiară a acestor organizaţii”, a mai spus şeful diplomaţiei mexicane.

Se estimează că aproape două milioane de americani sunt în prezent dependenţi de opiacee, o categorie de stupefiante înglobând medicamente analgezice eliberate cu reţetă şi heroina, frecvent amestecată cu substanţe de sinteză.

Ministrul mexican a precizat că problema zidului de la graniţa comună nu a fost abordată în cursul discuţiilor.