Confidenţialitate

Meteorologii spanioli, înjurați că anunță temperaturi prea mari

Nu-i mai înjurați pe meteorologi – este apelul Guvernului de la Madrid.

Executivul spaniol ia apărarea Agenţiei naţionale de meteorologie care este vizată de un val de insulte şi de ameninţări pentru că anunță, pe zi ce trece temperaturi tot mai ridicate.

Acestea au ajuns în ultima săptămână la aproape 40 de grade. Amenințările par să vină din partea unor grupuri care contestă încălzirea climatică.

“Asasini”, “criminali”, “suntem cu ochii pe voi” şi “veţi plăti pentru asta” – cam astfel de mesaje primește de câteva zile Agenția de Meteorologie spaniolă.

Mesajele sunt anonime, vin pe reţelele de socializare, prin e-mail şi chiar prin telefon. Ele par să vină din partea celor care neagă fenomenul schimbărilor climatice și au fost asociate cu prognozele despre valul de căldură deosebit de timpuriu care s-a manifestat săptămâna trecută în Spania.

A fost doborât recordul absolut de căldură pentru luna aprilie în Spania continentală joi, 27 aprilie, când 38,8 grade Celsius au fost înregistrate la umbră în oraşul Cordoba din sudul ţării.

Luând apărarea Agenţiei, printr-o postare pe Twiter, ministrul spaniol pentru Tranziţie ecologică a lansat vineri un apel pentru “a spune stop” acestui tip de practice fără precedent.

“Minciunile, alimentarea teoriilor conspiraţiei şi a fricii, insultele, aceste lucruri sărăcesc societatea noastră”, a scris oficialul spaniol pe Twitter.

Spania se confruntă de mai mulţi ani cu o înmulţire a numărului de valuri de căldură, înregistrând totodată precipitaţii din ce în ce mai rare şi mai slabe cantitativ.

Potrivit ONU, 75% din teritoriul Spaniei este afectat de riscul de deşertificare.