Confidenţialitate

Mesajul președintelui Klaus Iohannis de după atacul SUA asupra Siriei

Preşedintele Klaus Iohannis a scris pe Twitter că România condamnă în continuare folosirea armelor chimice în Siria și este alături de Sua și aliații săi în atacul asupra Siriei din această dimineață.

“România condamnă în continuare folosirea armelor chimice în Siria, care este dincolo de orice justificare. Suntem solidari cu acţiunile partenerilor noştri strategici”, a scris Iohannis, pe Twitter.

Au fost vizate 3 unități unde s-ar fi produs arme biologice în masă, situate în apropiere de orașul sirian Homs. Reacția SUA vine ca răspuns după ce sâmbăta trecută, 60 de oameni au murit și 500 au fost răniți în orașul Duouma, în urma unui atac chimic.

Este pentru prima oară în mandatele liderilor francez și britanic, când cele două țări se alătură SUA într-o asemenea decizie.

Ministrul francez de externe a justificat interventia militară numind-o legitimă, limitată și proporțională.

La câteva ore de la atacul din această dimineață lansat de SUA, împreună cu Marea Britanie și Franța a venit și o reacție oficială direct din partea președintelui rus, Vladimir Putin. El a catalogat  loviturile aeriene asupra Siriei drept “un act de agresiune”. Mai mult, Vladimir Putin a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a se discuta despre “acțiunile de agresiune ale Statelor Unite și ale aliaților lor”.

Rusia condamnă în cel mai serios mod atacul asupra Siriei, unde forțele ruse încearcă să ajute la legitimarea guvernului în lupta sa cu terorismul“, a adăugat Vladimir Putin, citat într-un comunicat.

Deocamdată nu se știe exact bilanțul atacul în Siria și nici câte rachete au fost lansate.

Pentagonul se așteaptă la o campanie de dezinformare în orele și zilele următoare în legătură cu bilanțul. Deja armata siriană a confirmat că unele dintre posturile sale au fost lovite de cele peste 100 de rachete lansate în cursul nopţii de forţele americane, britanice şi franceze.

În comunicat se mai menţionează, totuşi, că forţele de apărare siriene au reuşit să doboare majoritatea rachetelor, contracarând atacul cu “mare eficienţă”.

Armata siriană a mai precizat că unele rachete şi-au ratat ţintele şi au lovit o bază militară in apropiere de Homs, rănind trei civili.