Mesajele politicienilor moldoveni, la 26 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova

Astăzi, în data de 27 august, se împlinesc 26 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, prilej cu care politicienii depetse Prut s-au întrecut în declarații.

Șeful executivului de la Chișinău, Pavel Filip spune că „Republica Moldova este, nu numai geografic și cultural, o țară europeană și nu mai poate supraviețui unei noi revizuiri a cursului geostrategic.”  Mai mult, cunoscut ca fiind un pro-european, seful guvernului de la Chișinău a îndemnat liderii politici să formeze un front european: „Avem nevoie de mobilizare și de cooperare între forțele care văd viitorul la Vest”.

El a arătat că „ în cei 26 de ani de independență Republica Moldova a înregistrat și rateuri, iar oamenii sunt în continuare săraci și nevoiți să plece la muncă peste hotare„.

Republica Moldova înseamnă și cetățenii nostri plecați la muncă peste hotare și care contribuie din plin la stabilizarea și dezvoltarea economică. Am ferma convingere că ei vor reveni acasă aducând cu ei valoarea unei experiențe de neprețuit.”

De opt ani de zile, cu succese și rateuri, mergem consecvent pe calea integrarii europene. Am ales constient un model de dezvoltare, avem toată deschiderea și sprijinul partenerilor occidentali, si numai un om rau intentionat poate nega ca avem si multe schimbari pozitive. Libera circulație, diversificarea exporturilor, creșterea investitiilor, sporirea securității energetice – toate sunt realizări de necontestat„, a subliniat șeful guvernului de la Chișinău.

De cealaltă parte, președintele Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, a declarat că „Sărbătorirea Zilei Independenței Republicii Moldova este un eveniment de însemnătate deosebită, prin care conștientizăm mîndria de neam a națiunii moldovenești.”

Pe 27 august 1991, Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost adoptată și semnată de 278 deputați în Parlament.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS