Mesaje inedite pe Twitter au anunţat rezultatele alegerilor franceze înainte de ora legală

Parchetul din Paris a anunţat aseară că a demarat o anchetă în acest sens.

Astfel, mii de utilizatori de Internet au folosit ieri mesaje ingenioase pentru a ocoli legea franceză, care interzice publicarea sondajelor de opinie înainte de închiderea urnelor.

Parchetul din Paris a anunţat aseară că a demarat o anchetă în acest sens.

Aceasta vizează Agenția France Presse, două instituţii de presă belgiene, una elveţiană, un site din Noua Zeelandă şi un jurnalist belgian care ar fi transmis estimările printr-un mesaj difuzat pe Twitter.

Multe mesaje au făcut aluzie la originile ungare ale lui Nicolas Sarkozy și la numele candidatului socialist, Francois Hollande. Astfel, câteva mesaje au sunat astfel ‘Olanda bate Ungaria cu 27 la 25’ sau ‘Meteo: 29 de grade la Amsterdam, 25 la Budapesta’.

Mesajele, câteva zeci pe minut, au început să apară încă din cursul după-amiezii.

Unele făceau aluzie la viaţa privată a lui Nicolas Sarkozy şi la originile italiene ale soţiei sale, cântăreaţa şi top-modelul Carla Bruni-Sarkozy. ‘Carlita nu va cânta, repet, Carlita nu va cânta’. ‘Bambina nu va creşte la castel, repet, bambina nu va creşte la castel’, cu referire la fetiţa cuplului prezidenţial, Giulia.

În virtutea unei legi datând din 1977, publicarea oricărui indiciu privind rezultatele unui scrutin politic este interzisă înainte de închiderea ultimelor secţii de vot. Orice încălcare a interdicţiei se pedepseşte cu amendă de 75.000 de euro.