Meditaţia şi efectele benefice asupra sănătăţii

Un nou studiu a adus o primă dovadă a modificarilor induse la nivel molecular in corp, dupa o perioada de meditatie atenta.

Apar tot mai multe dovezi care demonstrează că meditatia poate avea efecte benefice asupra sanatatii. Oamenii de stiinta încearcă sa inteleaga modul in care organismal uman este influențat de aceste practici.
Un nou studiu a adus o primă dovadă a modificarilor induse la nivel molecular in corp, dupa o perioada de meditatie atenta.
Studiul s-a desfășurat cu ajutorul unui grup de meditatori experimentati, dar și cu un grup de persoane neantrenate. Dupa opt ore, cei care au meditat au prezentat o serie de transformări genetice si moleculare. S-au înregistrat inclusiv niveluri reduse ale genelor pro-inflamatorii. Modificările sunt compatibile cu o recuperare fizica mai rapida, dintr-o situatie stresanta.
Cercetătorii spun că cel mai interesant este faptul ca schimbarile observate in gene sunt tintele actuale ale medicamentelor anti-inflamatorii si a analgezicelor.
Cursurile bazate pe atentie au demonstrat efecte benefice asupra bolilor inflamatorii, si chiar sunt aprobate de catre Asociația Americană a Inimii, ca o masura preventiva.
Efectele observate au fost vazute doar la persoanele care mediteaza urmand o practica atenta.
Noile rezultate ofera un posibil mecanism biologic pentru efecte terapeutice.
Genele noastre sunt destul de dinamice in exprimarea lor, si aceste rezultate sugereaza ca linistea mintii noastre poate avea o potentiala influenta asupra exprimarii lor, a spus unul dintre autorii studiului.