Confidenţialitate

Marţi, 13. Care sunt cele mai întâlnite superstiţii la români

Marţi, 13, este o zi care le dă emoţii superstiţioşilor. În timp ce unii cred că cifra 13 le poartă noroc, alţii îşi leagă toate neplăcerile de ea. În încercarea de a găsi explicaţii facile pentru ceea ce ni se întâmplă, mulţi se bazează pe superstiţii. Unii ajung să-şi ghideze viaţa după ele, astfel încât crediţele de acest fel, fără vreo bază ştiinţifică, ajungă să se adeverească.

De exemplu, când te muţi la casă nouă, dacă nu ai cocoş se spune că vei avea ghinion. Trebuie să-ţi cumperi cocoş pentru că se crede că acesta alungă dracii din ogradă. Superstiţia, păstrată şi azi la ţară, este departe de a avea orice bază ştiinţifică şi totuşi mulţi încă ţin cont de ea. Alţii cred că nu trebuie să nu duci gunoiul din casa lunea şi nici după ce se lasă întunericul, la fel cum sunt români convinşi că în Săptămâna Patimilor nu avem voie să spălăm.

Cele mai multe superstiţii ale românilor au legătură cu sărbătorile religioase. De exemplu, în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde şi pedepsi. De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele;
Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinsteşte şi preţuieşte cum se cuvine ziua.
De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac, iar în popor se crede că în ziua de Rusalii nu e bine să te cerţi cu alţii fiindcă vei fi “luat din Rusalii”.

Alţii sunt convinşi că pentru a avea noroc tot anul, trebuie să porţi haine noi în ziua de Paşte, la fel cum cred că în noaptea de Revelion trebuie să aibă neapărat un obiect vestimentar roşu şi bani în buzunare, pentru noros şi belşug în noul an.

Există încă zone în ţară unde se crede că nu este bine să se tăie unghiile copilului mic, până ce acesta împlineşte vârsta de un an, căci altfel devine hoţ când va creşte. În realitate, părinţii care au această superstiţie riscă sănătatea copilului.

La români se crede că atunci când visezi urs, are să dea norocul peste tine, la fel cum se întâmplă şi dacă ne intersectăm drumul cu o mireasă.

Românii nu sunt singurii superstiţioşi

În toată Europa se crede că dacă te mănâncă palma, este semn că vei primi bani. Cifra 13 are conotaţiile ei pentru superstiţioşii din toate colţurile lumii.

Practic, fiecare ţară are propriile credinţe populare, superstiţii de care unii se leagă şi azi. În Franţa se crede că dacă ţii în mână o broască ţestoasă şi aceasta se urinează pe tine, atunci trebuei să-ţi pui orice dorinţă, căci se va îndeplini negreşit, la fel cum la chinezi se crede că statuile cu lei şi dragoni din faţa caselor alungă toţi demonii.

Polonezii îşi feresc mai ales copiii de păpădii, nu de alta, dar se crede că dacă miroşi o floare de păpădie, vei urina în pat în noaptea următoare.

În Spania, se obişnuieşte să se mănânce struguri în noaptea de Anul Nou pentru a goni ghinionul din anul care tocmai a sosit.