Mark Zuckerberg, filantropul american al anului 2013

Persoanele incluse în Topul 50 al filantropilor americani au donat anul trecut 7,7 miliarde de dolari, cu 4% mai mult decât în 2012, a anunţat, luni, The Chronicle of Philanthropy, publicaţia care alcătuieşte acest clasament.

Mark Zuckerberg şi soţia sa, Priscilla Chan, au ocupat prima poziţieîn Topul 50 al filantropilor americani, graţie fundaţiei lor – Silicon Valley Community Foundation -prin care oferă granturi şi donaţii comunităţii locale.

Pe locul al doilea s-a clasat George Mitchell, care a transformat industria gazelor naturale prin dezvoltarea tehnologiei de fracturare hidraulică. George Mitchell, care a murit în iulie 2013, a lăsat o avere de 750 milioane de dolari fundaţiei familiei sale, care încearcă să prevină producerea de catastrofe şi dezastre naturale prin utilizarea acestui tip de tehnologie de exploatare a gazelor de şist.

Locul al treilea este ocupat de Phil Knight, fondatorul companiei Nike, care, alături de soţia sa, Penelope, a donat 500 de milioane de dolari programelor de cercetare împotriva cancerului dezvoltate de Oregon Health & Science University Foundation.

Media donaţiilor făcute în 2013 a fost de 86,1 milioane de dolari, o cifră care reprezită un nou record, potrivit The Chronicle of Philanthropy, publicaţia care alcătuieşte acest clasament.