Confidenţialitate

Mariana Mihuț despre Lucia Sturdza Bulandra: ”A lăsat un Teatru de emoție, Teatru de trăire adevărată și de respect față de spectatori”

Pe 19 septembrie 2014 s-au împliniut 53 de ani de la trecerea în neființă a Luciei Sturdza Bulandra. Pătrundem, astăzi, dincolo de cortină, în culisele teatrului ‘Bulandra’. Actrița Mariana Mihuț își amintește cu emoție despre primele întâlniri cu Lucia Sturza Bulandra – AUDIO.

‘Eram studentă în anul I când am văzut-o prima dată pe doamna Lucia Sturza Bulandra jucând. Când s-a prăpădit eram în anul II. Am văzut-o în două spectacole în anul I de facultate. Era ca și cum te-ai întâlni …cu muntele. Era teribil de puternică, o personalitate extraordinară pe scenă’.

‘ A fost unul dintre cei mai mari oameni de teatru pe care i-a avut România. A lăsat un teatru care, iată, mai funcționează și astăzi. A lăsat după moarte o trupă de oameni teribil de talentați’.

Mariana Mihuț despre moștenirea lăsată de Lucia Sturdza Bulandra:

‘Ceea ce a imprimat, nu numai mie, dar cred că marilor actori care au trecut prin teatrul înființat de ea, este în primul rând Teatrul de calitate, făcut la cele mai înalte cote, Teatru de emoție, Teatru de trăire adevărată și de adevărat respect față de spectatori și față de partenerii de scenă’.

____________________________________________________

Lucia Sturdza-Bulandra s-a născut la 25 august 1873 la Iași.

A absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti dar nu a reușit să găsească un post în învățământ.

În 1898, s-a prezentat la directorul Teatrului Naţional. Petre Grădişteanu a decis să o angajeze după o singură probă.

Faptul că avea o descendență priciară a adus-o pe Lucia Sturdza Bulandra în conflict cu familia, care nu aproba faptul că s-a orientat spre o carieră artistică.

În seara debutului – 1 octombrie 1898 – Lucia Sturdza Bulandra primește o telegramă de la bunica ei care îi transmitea să nu poate pe scenă numele marii familii din care făcea parte. (‘Je te défends de porter le nom de ton père sur la scène’ /’Îţi interzic să porţi pe scenă numele tatălui tău’).

Însă, Lucia Sturdza Bulandra nu a ascultat-o.

În memoriile sale, actrița nota ‘N-am fost atrasă în teatru de focul sacru de care aproape toţi actorii spun că sunt stăpâniţi; de altfel, nu mai eram la primii mei paşi în lupta pentru viaţă, pentru asigurarea existenţei şi independenţei mele sociale – şi nici nu aveam vârsta când entuziasmele tinereţii explică avântarea în necunoscut, în mrejele îmbătătoare ale unei fantezii pline de făgăduinţi. Nu: aveam douăzeci şi cinci de ani în 1898. Terminasem Facultatea de Litere şi Filosofie şi încercasem – nu o dată, dar zadarnic – să capăt un loc în învăţământ pentru a-mi asigura o viaţă independentă.’ (Ziarul cultural Metropolis a publicat recent un serial dedicat actriței, numit ‘Actriţa de la pagina 1’)

Din 1914, alături de soțul ei, Tony Bulandra, a deschis o companie de teatru privată.

A fost actriță a Teatrului Municipal din București începând din 1941, instituție pe care a condus-o până la sfârșitul vieții, 19 septembrie 1961. Teatrul Municipal i-a luat numele și a devenit Teatrul Bulandra de astăzi.

Timp de 30 de ani a fost profesoară la Conservatorul de artă dramatică din București.

Lucia Sturdza Bulandra a format mai multe generații de actori, între care Nicolae Baltățeanu, Dina Cocea, George Calboreanu, Radu Beligan și Victor Rebengiuc.

Scurt istoric. În 1822 Ion Sdurdza este numit domnitor al Moldovei , după perioada fanariotă. Ion Sturza înființează școlile cu predare în limba română. Era vărul primar al lui Constantin Sturza, al cărui fiu – Vasile Sturza, va forma primul guvern sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Vasile Sturza a avut trei băieți, Ernest , Radu și Emil Sturdza, ultimul fiind tatăl actriței Lucia Sturzda Bulandra.