Confidenţialitate

Maria Zakharova, întrebată dacă Rusia mai are aliați: Sigur că da! China, spre exemplu

Într-un interviu acordat postului tv Rossiya-1, unul dintre mijloacele de propagandă ale regimului de la Kremlin, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe a fost întrebată dacă Moscova mai are aliați, în contextul în care invadarea Ucrainei a atras un val de condamnări în cancelariile lumii.

“Sigur că da! China, spre exemplu”, a replicat Maria Zakharova în cadrul emisiunii “Vecher”, moderată de Vladimir Solovyov.

Săptămâna trecută, în ședința Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite dedicată invadării Ucrainei, China s-a opus la votul dat asupra unei rezoluții care ar fi condamnat Rusia pentru agresiunea armată.

Ulterior, surse diplomatice au declarat că Beijingul a insistat ca Moscova să accepte negocierile cu Ucraina pentru un armistițiu. Primele discuții în acest sens sunt programate luni, la granița dintre Ucraina și Belarus.

Brazilia va continua să îşi menţină neutralitatea şi nu se va poziţiona faţă de invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat duminică preşedintele statului sud-american după o convorbire telefonică cu omologul rus Vladimir Putin.

“Nu vom lua parte, vom continua în neutralitate şi vom ajuta cât putem identificarea unei soluţii. Vrem pace, dar nu vrem să ne atragem consecinţe aici”, a declarat preşedintele Jair Bolsonaro, amintind, de asemenea, că ţara sa “depinde foarte mult” de îngrăşămintele ruseşti.

“Am vorbit mai devreme cu preşedintele Putin, peste două ore de conversaţie, am vorbit despre multe lucruri (…) Bineînţeles că a spus ceva despre Ucraina şi păstrez asta pentru mine fără a intra în detalii aşa cum aţi dori dumneavoastră”, a declarat reporterilor Jair Bolsonaro la o conferinţă de presă organizată la Guaruja, în statul Sao Paulo din sud-estul ţării.

Preşedintele brazilian a evitat să critice Rusia pentru invadarea Ucrainei. Joia trecută, el s-a delimitat de poziţia vicepreşedintele Hamilton Mourao, care a spus că “Brazilia nu este de acord cu o invazie a teritoriului ucrainean”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a comunicat duminică premierului britanic Boris Johnson, într-o convorbire telefonică, că “următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru Ucraina”, relatează Reuters, citând un purtător de cuvânt din Downing Street.

Șeful guvernului de la Londra a spus că Regatul Unit şi aliaţii săi vor face tot posibilul pentru a garanta că ajutorul defensiv va ajunge în Ucraina.

Explozii au fost auzite, luni dimineaţă, în capitala ucraineană Kiev şi la Harkiv, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

Ambele au fost ținte ale mai multor bombardiere şi avioane de vânătoare au decolat din peninsula Crimeea, a informat agenţia ucraineană de presă UNIAN.