”Marea eclipsă” fotografiată de NASA – GALERIE FOTO

În Statele Unite ale Americii se vede luni pentru prima eclipsă totală de Soare de după anul 1918, un eveniment astronomic rar care este vizibil de pe coasta estică până pe cea vestică.

Luna  trece între Soare şi Terra, producând o umbră cu o lăţime de aproximativ 110 kilometri, care se va deplasa din Oregon, în nord-vestul extrem, la mijlocul dimineţii, până în Carolina de Sud, pe cealaltă coastă a ţării, în cursul după-amiezii, traversând astfel 14 state americane într-un interval de aproximativ două ore.

(NASA/Bill Ingalls)

(NASA/Joel Kowsky)

Imaginea zilei de luni a venit de la NASA care a surpins imaginile cu Stația Spațială Internațională observabilă în timpul eclipsei, aceasta fiind reflectată pe suprafața soarelui.

(NASA/Joel Kowsky)

(NASA/Joel Kowsky)

(NASA/Bill Ingalls)

La ora 17.16 GMT (ora locală 10.16) Luna a acoperit în totalitate suprafaţa Soarelui.

(NASA/Aubrey Gemignani)

Oregon, din nordul-vestul ţării, a fost primul stat în care fenomenul a devenit vizibil.

Alte 13 state de pe coasta de est a ţării vor putea observa fenomenul în următoarele ore.

Eclipsa îsi va încheia traversarea teritoriului Statelor Unite la ora 18.48 GMT, în Carolina de Sud, pe coasta Oceanului Atlantic, în sud-estul ţării, în apropiere de orasul Charleston.

Eclipsa video live

Cincizeci de baloane umplute cu heliu au fost ridicate înălţate la 30 de kilometri altitudine, dotate cu camere foto-video, și transmit în premieră mondială prin livestreaming imaginile pe Pământ.

NASA  transmite înregistrări video pe un ecran în Time Square din New York

În epoca telefoanelor inteligente, milioane de persoane aşteaptă să înregistreze şi să fotografieze eclipsa.

Traseul eclipsei de Soare

Punctul de maximă vizibilitate a eclipsei – faza de eclipsă totală – va avea loc la ora 20.43, ora României. Eclipsa din 21 august traversează SUA de la Vest la Est prin 14 state americane, pe o bandă care are o lungime de peste 4.000 de kilometri şi o lăţime de aproximativ 100 de kilometri.

Peste 7 milioane de oameni sunt aşteptaţi să călătorească de-a lungul fâşiei, pe unde se va vedea eclipsa. Autorităţile sunt îngrijorate în privinţa blocajelor din tranfic şi a accidentelor. În plus, se speculează foarte mult:

Un motel aflat în apropieerea unui punct de observare a eclipsei  a rezervat ultima cameră cu mai mult de 2.100 de dolari.

”Total Eclypse of the Heart”

Bonnie Tyler va interpreta piesa care a făcut-o cunoscută:  „Total Eclypse of the Heart” pe o navă de croazieră, chiar înaintea eclipsei.

O eclipsă parţială va începe pe coasta de nord-vest a Statelor Unite, după ora locală 9.00. Ea va putea fi urmărită şi din regiunea Alberta, Canada, dar şi în sudul Braziliei, dacă vremea o va permite.

Chiar şi britanicii şi francezii care locuiesc în vestul ţării vor surprinde o mică parte din eclipsă la apus.

Eclipsele de Lună și de Soare

Eclipsele de Lună şi de Soare se repetă la un ciclu de 18 ani şi 11 zile, un fenomen cunoscut din Antichitate.

În fiecare an, au loc între patru şi şapte eclipse de Soare şi de Lună, dintre care cel puţin două solare şi două lunare.

Totuşi, eclipsele totale de Soare pot fi observate mai rar decât cele de Lună într-un loc dat de pe Terra şi la scala unei ţări întregi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS