Confidenţialitate

Marea Britanie: Cercetătorii vor să afle dacă vaccinul BCG (pentru TBC) are efect în cazul SARS-CoV-2

În Marea Britanie, a început testarea vaccinului BCG, conceput pentru a opri tuberculoza, pentru a vedea dacă aceasta ar putea salva vieți în contextul pandemiei de coronavirus.

Studii anterioare au arătat că administrarea acestui vaccin a redus infecțiile la nivelul nasului, gâtului și al plămânilor.

Experimente realizate în Olanda au arătat că vaccinul BCG, dezvoltat din 1921, contribuie la reducerea cantității virale din organism în cazul febrei galbene, iar studii efectuate în Africa de Sud au demonstrat că există o legătură între acest vaccin și scăderea cu până la 70% a infecțiilor din nas, gât și plămâni.

Iar în cazul bebelușilor din Guineea-Bissau, acest vaccin a redus cu aproape 40% rata deceselor, deoarece aceștia nu au mai fost afectați de pneumonie și sepsis, o boală gravă cauzată de o infecție microbiană generală a sângelui.

Pornind de la aceste date, oameni de știință de la Universitatea din Exeter încearcă să afle în ce măsură vacccinul BCG, care și în țara noastră este administrat nou-născuților, poate fi eficient împotriva altor infecții, inclusiv cu noul coronavirus.

Pentru început, la studiu participă 1000 de persoane, în special angajați din domeniul medical, care vin zilnic în contact cu bolnavi. Studiul face parte dintr-o testare internațională la care participă 10 mii de oameni din Australia, Olanda, Spania și Brazilia.

Dacă acest vaccine va fi o soluție în lupta cu noul coronavirus, experții britanici cred că va fi nevoie de o nouă administrare a acestuia, chiar dacă milioane de oameni au fost déjà imunizați în copilărie.

Organizația Mondială a Sănătății susține că vaccinul BCG nu poate fi o soluție pe termen lung, dar ar putea ajuta până când va fi dezvoltat complet un vaccine care să ne ofere protecție față de coronavirus.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță