Marea Britanie are un nou ministru de externe, după demisia lui Boris Johnson

Premierul britanic, Theresa May, l-a numit aseară în funcţia de ministru de Externe pe conservatorul Jeremy Hunt, după ce Boris Johnson şi-a dat demisia cu câteva ore mai devreme, a anunţat Reuters.

În campania pentru referendumul din 2016 privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, Jeremy Hunt a fost împotriva Brexit-ului, dar, în octombrie anul trecut, el a declarat că şi-a schimbat părerea, mai ales din cauza comportamentului la negocieri al forului comunitar, pe care l-a apreciat drept „arogant”.

Agenţia britanică de ştiri aminteşte că Boris Johnson a demisionat la numai o zi după acţiunea similară a lui David Davis, ministrul pentru Brexit.

Johnson, unul din cei mai vocali susţinători ai Brexit-ului, a avertizat luni, după demisie, că Regatul Unit ar putea ajunge un fel de colonie a Uniunii Europene, din cauză că guvernul de la Londra şi-a anunţat preferinţa pentru o relaţie comercială strânsă cu blocul comunitar.

”Brexit-ul ar trebui să fie despre oportunitate şi speranţă. Ar trebui să fie o şansă de a face lucrurile diferit, de a fi mai dinamici şi de a maximiza avantajele particulare ale Marii Britanii într-o economie mondială deschisă şi vizionară”, a spus fostul şef al diplomaţiei britanice, citat de website-ul de ştiri Guido Fawkes.

Boris Johnson a demisionat la numai o zi după David Davis, ministrul pentru Brexit.

Obligată la remanieri, Theresa May se confruntă cu o criză guvernamentală după decizia privind legăturile economice cu UE după retragerea Regatului Unit.

Demisiile şefului diplomaţiei, Boris Johnson, şi ministrului pentru Brexit, David Davis, două nume ”grele” ale guvernului britanic, au rezultat dintr-un ”dezacord” privind modul de a duce la bun sfârşit Brexit-ul, a declarat luni premierul Theresa May, transmite AFP.

”Suntem în dezacord în privinţa celui mai bun mod de a ne pune în aplicare angajamentul comun de a onora rezultatul referendumului” din iunie 2016, la care 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, a explicat premierul May, în parlamentul de la Londra.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS