Confidenţialitate

Marea Adunare Centenară. Proclamația de la Chișinău

Mii de oameni marchează, duminică, în centrul capitalei Republicii Moldova, Chișinău, cei 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Mitingul a început cu intonarea imnului Republicii Moldova, „Limba Noastră” și cel al României „Deșteaptă-te Române”.

În Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost azi aşteptaţi peste 100.000 de oameni, până la ora publicării acestei știri nefiind oferită nicio estimare oficială a participării la ”Marea Adunare Centenară”.

Înaintea evenimentului de azi, încă șapte localități din Republica Moldova au votat declarații simbolice de unire cu România (orașele Edineț și Strășeni și satele Pănășești, Gașpar, Tuzara, Cărpineni și Pelinei). În total, 140 de localități de peste Prut au votat o declarație simbolică de unire cu România.

Textul complet al Proclamației Marii Adunări Centenare

(imagini preluate de la unimedia.info)

 

Momentul citirii  Proclamației Marii Adunări Centenare  în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chișinău

După ce a fost citită proclamația în fața celor prezenți, un vot simbolic, prin ridicarea mâinilor, a marcat dorința de unire a Moldovei cu România. Centrul Social-Politic European (CSPE) a anunțat recent declanșarea unor ample studii sociologice despre tendințele populației privind unirea Republicii Moldova cu România.

Prima parte a cercetării va începe în perioada 1-14 aprilie, în Chișinău, unde va fi implicată întreaga populație a municipiului și o rețea de operatori care vor chestiona direct cetățenii, din ușă în ușă.

Organizatorii promit implementarea unui proiect pilot pentru testarea votului electronic prin intermediul platformei online decid.md.

Persoanele cu reședința în municipiul Chișinău vor putea să-și exprime opțiunea pe baza buletinului de identitate, începând cu 1 aprilie. Pe aceeași platformă, datele preliminare vor putea fi văzute în timp real, menționează CSPE într-un comunicat de presă.

Gradul de participare va indica nivelul de interes și de informare al oamenilor din capitală în raport cu tema.

Întrebarea va fi una închisă, precodificată, cu două variante posibile de răspuns, iar chișinăuenii vor putea alege pe aceea care corespunde opiniei lor, cu ,,DA” sau „NU”.

Imagini în direct de la Marea Adunare Centenară