Maramureşul, laudat de presa britanică – GALERIE FOTO

Portretele sătenilor din Maramureş, realizate de fotograful Alex Robciuc, au fost lăudate în publicaţie britanică  Daily Mail.

Fotograful Alex Robciuc a umblat în peste o sută de sate răzleţite în regiunea muntoasă pe care occidentalii o numesc „Alpii Transilvăneni”, printre care Bârsana, Strâmtura şi Breb.

Aici, oamenii au un stil de viaţă păstrat din Evul Mediu, mână şi călăresc animale de povară şi cai şi se deplasează în căruţe rudimentare.

În viaţa lor nu există nicio interferenţă a tehnologiei moderne, în afara cauciurilor pneumatice pe care le-au adoptat pentru a face mai lină călătoria de-a curmezişul zonelor muntoase.

„Portretele zugrăvesc oameni din mai multe sate răsfirate în Maramureş, ducându-şi viaţa de zi cu zi, muncind, sărbătorind, contemplând, meditând, sperând – la fel ca toţi oamenii.

Particular în aceste fotografii este faptul că, spre deosebire de majoritatea oamenilor, imersaţi continuu în lumea tehnologizată, sătenii nu sunt obişnuiţi cu aparatele de fotografiat.

Expresia chipurilor este complet naturală, ei nu ştiu să-şi contruiască o imagine, nu vor să pară ce nu sunt. Grimasele captate de aparatul de fotografiat sunt pure şi arată cât de complex poate fi un om în esenţa şi simplitatea lui”, spune materialul din Daily Mail.

Fotografiile ilustrează munca oamenilor care duc o existenţă simplă în zona Carpaţilor, veşmintele consacrate de tradiţie pe care le poartă sătenii, satul Breb, unde au poposit membri din monarhia britanică şi în care însuşi Prinţul Charles şi-a petrecut vacanţele.

maramures in presa britanica (3) maramures in presa britanica (7) maramures in presa britanica (14)

În seria de fotografii prezentată de jurnaliştii de la Daily Mail există şi o imagine cu o mamă care îşi pregăteşte fiul pentru o sărbătoare tradiţională, în timp ce îl îmbracă într-un costum creat după asemănarea celor vechi de mai multe generaţii.

maramures in presa britanica (18)

„Breb e un sat faimos, Prinţul Charles i-a oferit primului său nepot o moşie ticsită de flori de munte din zona transilvăneană”, spune Alex Robciuc în materialul din Daily Mail.

Satele datează din secolul al XII-lea şi se numără prin ultimele vestigii ale culturii medievale europene, fotograful mărturisind că a vrut să documenteze acest mod de viaţă ce s-a pierdut în spaţiul european.

maramures in presa britanica (5) maramures in presa britanica (9)

maramures in presa britanica (15)

„Aş vrea ca oamenii ce vor vedea fotografiile mele să aprecieze sătenii din imagini, pentru că ei sunt ultimii ce prezervă viaţa aşa cum se trăia acum multe secole. Nu e uşor să trăieşti aşa, ştim că e mult mai simplu să alegi să te pliezi în zilele noastre după stilul de viaţă modern, în toate aspectele vieţii. Vreau ca oamenii să privească cu atenţie chipurile acestor oameni şi să priceapă că viaţa poate fi trăită în multe feluri şi condiţii şi că fericirea sălăşluieşte în interiorul unui om şi nu în realitatea care-i împrejurul lui”, a declarat fotograful Alex Robciuc.