Manifestatii violente au avut loc, ieri, in Grecia si Spania

La Atena, protestatarii s-au confruntat cu forțele de ordine în primele demonstrații antiguvernamentale de la preluarea puterii de către partidul de stânga Syriza.

La Madrid, studenții au fost cei care au ieșit în stradă.

Ieri seară mai bine de 450 de activiști de extremă stânga au ieșit pe străzile Atenei pentru a-și exprima nemulțumirea. După marș, aproape 50 de manifestanți au luat parte la confruntări cu forțele de ordine. Aceștia au aruncat cocktailuri Molotov, au incendiat mașini și au spart geamurile mai multor magazine și ale unor stații de autobuz.

Protestele au avut loc înaintea votului de astăzi din Parlamentul german ce privește extinderea programului de salvare pentru Grecia cu încă patru luni în schimbul unor reforme guvernamentale. Acordul, aprobat luna trecută de Atena și Creditorii internaționali a generat nemulțumiri chiar și în interiorul partidului Syriza.

În Spania, mii de studenți au ieșit pe străzile din Madrid și Barcelona. Ei au atacat mai multe clădiri și au aruncat cu ouă și vopsea. Tinerii sunt nemulțumiți de planul guvernului spaniol de a reduce durata studiilor de licență cu un an și prelungirea studiilor de Master de la 1 la 2 ani – studenții spun că aceste măsuri îi vor ajuta doar pe cei bogați. În acest moment mai bine de jumătate dintre studenții spanioli nu au un loc de muncă.