Confidenţialitate

Manifestații împotriva rasismului, în mai multe orașe europene | VIDEO

În mai multe orașe europene au fost organizate manifestații, duminică, în semn de solidaritate cu cele din Statele Unite, care au izbucnit în urma morții brutale a unui afro-american.

Bărbatul a murit asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb la Minneapolis.

Manifestanţii s-au adunat în centrul Londrei, la Trafalgar Square, scandând “Fără dreptate nu este pace!” şi “Nu pot să respir!”, cu referire la ultimele cuvinte ale lui George Floyd.

Unii purtat pancarte pe carescria “Black lives matter” (“Vieţile negrilor contează”).

Manifestanţii au îngenuncheat apoi zece minute, gest devenit un simbol al luptei împotriva discriminărilor în SUA.

“În mod evident, imaginile a ceea ce s-a petrecut cu George Floyd au fost extrem de răscolitoare, la fel ca şi scenele de tulburări şi de violenţe care au loc pe teritoriul SUA”, a declarat, duminică, șeful diplomației britanice, Dominic Raab.

Preşedintele american, care a denunţat în mai multe rânduri moartea “tragică” a lui George Floyd, a apreciat că tulburările ar dezonora memoria sa prin “violenţa” şi prin “vandalismul” lor. “Când jaful începe, încep împuşcăturile”, a amenințat Donald Trump într-un mesaj postat pe Twitter, restricționat ulterior de platforma de socializare.

Mai multe sute de manifestanţi au organizat de asemenea o adunare în faţa Ambasadei SUA din Berlin, agitând pancarte prin care cereau “Dreptate pentru George Floyd!”.

O acţiune similară de protest a avut loc, duminică, şi la Copenhaga, capitala daneză.

Dincolo de Atlantic, autoritățile se pregătesc pentru cea de-a 6-a noapte de proteste.

Cadavrul unui bărbat a fost găsit în apropierea unei maşini arse, duminică dimineaţă, în orașul american Minneapolis, epicentrul unor proteste violente în ultimele zile.

Pompierii au fost chemați, la primele ore ale dimineții, să stingă flăcările care au cuprins un vehicul. Ulterior, la câțiva metri a fost găsit trupul neînsufleţit, care prezenta contuzii. Identitatea victimei şi cauza morţii sale sunt investigate de criminaliști.

O desfăşurare excepţională a forţelor de ordine era raportată la Minneapolis, căzut pradă haosului.

Moartea tragică a lui George Floyd a declanşat manifestaţii în zeci de oraşe ale SUA, dar și în alte țări, pentru a condamna rasismul.

Violențele au făcut victimele atât în rândul manifestanților, cât și al forțelor de ordine.