Confidenţialitate

Mănăstirea Clocociov, una dintre cele mai vechi mănăstiri din România | GALERIE FOTO

Mănăstirea Clocociov, situată în partea de sud a orașului Slatina, județul Olt, a fost atestată documentar la 1512, în timpul domniei lui Neagoe Basarab.

Unii istorici susțin că această mănăstire este mult mai veche și că ar fi fost construită în secolul al XIV-lea, în timpul lui Vintilă Vodă, deoarece și orașul Slatina datează din același secol, însă nu s-au păstrat dovezi în acest sens.

În anul 1594, Mihai Viteazul, care este pictat alături de Doamna Stanca pe peretele de apus al naosului, rezidește mănăstirea din temelii. Istoricii spun că este cea de-a doua biserică a lui Mihai Viteazul în Țara Românească, după biserica Mihai Vodă din București.

În anul 1628, a avut loc un puternic cutremur care a afectat profund mănăstirea, astfel că, în anul 1645, a avut parte de rezidiri capitale.

Așadar, biserica ce se vizitează în zilele noastre este cea de la 1645, chiar și pictura, în mare parte, este cea originală, din secolul XVII. Fresca originală din 1645  a fost descoperită în 1982 – 1987, sub alte două straturi de pictură.

În secolul al XIX-lea, mănăstirea a avut o perioadă de declin. La revoluția lui Tudor Vladimirescu, în anul 1821, turcii au trecut prin Slatina și au jefuit mănăstirea, iar după Primul Război Mondial, aceasta este devastată și părăsită timp de 10 ani.

În anul 1942, Mănăstirea Clocociov a fost transformată în mănăstire de maici.

FOTO: Lavinia Dragomir