Confidenţialitate

Mâine se semnează acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și Canada; Belgia a aprobat documentul, deblocând situația

Mâine se va parafa acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și Canada.  Cele 28 de state membre UE trebuie să aprobe acordul, iar în Belgia, trebuia validat în toate cele cinci provincii federale. Wallonia a fost însă cea care s-a opus până ieri din motive ecologice.

Misiune îndeplinită!”, a postat președintele Consiliului European, Donald Tusk, pe rețeaua de socializare.

Semnarea va avea loc la Bruxelles, în cadrul unei ceremonii programate în jurul orei prânzului, la care va participa și premierul Canadei, Justin Trudeau.

De acest acord depinde si ridicarea vizelor turistice pentru cetatenii romani si bulgari în Canada, inclus ca angajament în negocierile de la Bruxelles.

De anul viitor, treptat cetățenii români care au mai fost în Canada nu vor mai avea nevoie de viză, iar spre sfârștiul anului, toți români vor putea intra în Canada necondiționați de vize.

Acordul  este și cel mai ambițios acord încheiat vreodată de UE în domeniul serviciilor și investițiilor.  Acordul CETA reduce 99 la sută din tarifele vamale și va aduce o crestere estimata de 12  miliarde euro a comertului UE-Canada.

Exporturile europene vor creste și vor fi create noi locuri de muncă în Europa.