Confidenţialitate

Mai mulți miniștri britanici, ținta unor farse telefonice. Rusia este responsabilă, spune purtătorul de cuvânt al premierului de la Londra | AUDIO

Statul rus este responsabil pentru farsele telefonice la adresa unor miniştri britanici, acuza purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson. Miniştrii britanici de interne și al apărării au fost ţinta unor farse prin videoconferinţă din partea unui impostor care a pretins că este prim-ministrul Ucrainei.

În cazul unui al treilea ministru, Nadine Dorries, de la cultură, farsa nu a avut succes.

 „Aceasta este o practică standard pentru operaţiunile de informaţii ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului britanic. El a adăugat că dezinformarea face parte din strategia Kremlinului pentru a abate atenţia de la ilegalitățile şi abuzurile pe care le comite armara rusă în Ucraina.

Joia trecută, ministrul Ben Wallace a devenit suspicios în timpul unei convorbiri video în care i s-au pus câteva întrebări „înşelătoare”.

„Aţi primit substanţa pe care v-am trimis-o?”, l-a întrebat falsul premier ucrainean pe ministrul britanic al apărării care se află în acel moment în Polonia şi care i-a răspuns că nu ştie la ce se referă.

Impostorul ar fi menţionat totodată mai multe nume de care Wallace nu auzise.

Demnitarul a cerut să se facă o investigație, dar semne de întrebare serioase despre securitatea în interiorul executivului britanic au apărut după ce ministra de interne Priti Patel a anunţat că şi ei i s-a întâmplat acelaşi lucru.

Nu este prima dată când membri ai guvernului britanic sunt ţintele unor farse de acest tip.

În mai 2018, Boris Johnson, la acea vreme ministru de externe, a vorbit despre relaţii internaţionale şi a avut un limbaj vulgar într-o discuţie cu un bărbat care pretindea că este premierul Armeniei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Elveția: Petiție împotriva Alinei Kabaeva, presupusa iubită a lui Vladimir Putin