Magazinul unei familii de români din orașul britanic Norwich a fost incendiat; comunitatea locală a sarit în ajutorul românilor

In Marea Britanie, dupa referendumul privind iesirea din Uniune Europeana au crescut agresiunile xenofobe. Magazinul unei familii de romani din orasul Norwich a fost incendiat. Insa comunitatea orasului s-a mobilizat si in aproape 24 de ore au fost stranse 24.000 de lire, bani donati de locuitori ai Norwich-ului.

Vineri, magazinul „The Village Shop”, din Norwich, detinut de Sorina Abraham a fost incendiat. Locuitorii orasului s-au mobilizat rapid si au strans 24.000 de lire, pentru a o ajuta pe femeie sa isi puna din nou afacerea pe picioare. In plus, alti patroni britanici s-au oferit să contribuie cu materiale la refacerea magazinului, care, foarte probabil, va rămâne închis săptămâna viitoare.
Andreea Abraham, fiica romancei care detine magazinul, s-a aratat foarte impresionata de gestul oamenilor. Ea a spus ca familia sa va folosi banii pentru refacerea magazinului, iar suma rămasă va fi donata în scopuri caritabile.
Poliția nu exclude ca atacul să aibe motivații rasiale, în timp ce episcopul Norwich-ului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la “tiparul îngrijorător” al atacurilor din ultimul timp la care sunt supuse minoritățile etnice.
Agresiunile cu caracter xenofob au crescut cu 42% în contextul referendumului care a avut ca rezultat ieşirea Marea Britanii din blocul comunitar.
De la mijlocul lunii trecute, în Marea Britanie s-au înregistrat peste 3.000 de incidente cu caracter xenofob, o creştere cu 915 cazuri comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ministerul român al Afacerilor Externe a reacționat la acest incident care ar putea fi considerat ca având caracter discriminatoriu. Prin intermediul Ambasadei României la Londra, MAE a solicitat autorităţilor britanice să clarifice situaţia şi să prevină orice intensificare a tensiunilor sau a oricăror acte ostile la adresa cetăţenilor români din Marea Britanie. Ministerul a mulţumit comunităţii de afaceri din oraşul britanic, care s-a solidarizat cu familia de români afectată de incident.

Foto: www.eveningnews24.co.uk

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS