Madridul a decis să organizeze alegeri anticipate în Catalonia

Guvernul spaniol și opoziția formată din socialiști au hotărât organizarea de alegeri anticipate în regiunea autonomă Catalonia.

Alegerile ar urma să aibă loc în ianuarie anul viitor, iar măsura face parte din planul Madridului de a opri planul de secesiune a Cataloniei.

Mâine, Guvernul național al Spaniei va decide într-o reuniune extraordinară, ce măsuri va lua imediat, după ce șeful Guvernului de la Barcelona a refuzat să clarifice dacă a declarat sau nu independența regiunii din nord-estul țării.

 

Anunțul organizării  unor alegeri anticipate în Catalonia este prima măsură drastică anunțată de la Madrid pentru a restabili ordinea constituțională în regiunea autonomă.

Decizia a fost anunțată de unul dintre liderii Partidului Socialist, Carmen Calvo, la postul public de televiziune din Spania.

Guvernul național ar putea decide pentru prima dată, reducerea atribuțiilor guvernului regional de la Barcelona prin aplicarea efectivă a articolului 155 din Constituția Spaniei.

Ar putea prelua conducerea poliției locale  și a finațelor și ar putea reduce atribuțiile parlamentului  local.

În acest context, șeful guvernului catalan, Carles Puigdemont, a amenințat că dacă represiunile  vor continua, atunci parlamentul chiar va proclama independența regiunii.

Între timp, susținătorii  mișcării de secesiune au organizat un protest inedit: retrag câte 155 de euro de la bancomatele marilor bănci spaniole, pe care le acuză că susțin acțiunile guvernului național.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS