Lupte in Irak intre fortele guvernamentale si gruparea Stat Islamic

Armata vrea să redobândească controlul asupra orașului Tikrit, ocupat de jihadiști. Ar fi primul pas în încercarea de a recuceri orașul Mosul, al doilea ca mărime din Irak. Din iunie anul trecut, Mosul este controlat de militanţii islamişti.

Forţele irakiene, susţinute de miliţiile şiite, au lansat o ofensivă de amploare pentru a recuceri oraşul Tikrit, ocupat de gruparea teroristă Stat Islamic. Este prima acțiune dintr-o serie de campanii menite să elibereze teritorii importante din nordul Irakului, cucerite de extremiştii sunniţi. Tentativele anterioare de recucerire a oraşului simbolic au eşuat.

În vreme ce televiziunea de stat irakiană a relatat că Armata atacă din diferite direcţii, un post de radio controlat de gruparea extremistă a anunțat că un cetățean american a comis un atentat sinucigaș, în apropiere de orașul Samarra. Bărbatul a intrat cu un camion plin cu explozibili într-o adunare formată din militari ai armatei irakiene și oameni ai milițiilor aliate. Atentatul s-ar fi soldat cu zeci de morți și răniți, însă atacul nu a fost confirmat din alte surse.

Pe de altă parte, potrivit unei înregistrări audio date publicității, Mohammed Emwazi, tânărul identificat drept ‘Jihadi John’, călăul grupării Statul Islamic, ar fi dezaprobat, în 2009, atentatele de la Turnurile Gemene din New York. ‘Jihadi John’ este bărbatul care apare în înregistrările video cu decapitările ostaticilor occidentali. El a devenit întruchiparea cruzimii acestei organizații extremiste.