Confidenţialitate

LUMEA EUROPA FM: Mâncarea de odinioară | REPORTAJ

Când ați auzit ultima oară expresia “bucate românești, ca altă dată”? Dacă nu fix această expresie, atunci o alta despre cum pe timpuri se mâncă mult mai bine și mai sănătos, în special la țară.

Cu mențiunea că o bună parte dintre alimentele moderne nu sunt nici pe departe sănătoase, istoricii și arheologii spun că nu e cazul să idealizăm dieta “tradițională” românească. Din cauza mâncării sărace în nutrienți, bolile alimentare erau frecvente în trecut. Scorbutul era doar una dintre ele. Sigur, mai sunt și alte motive, dar alimentația deficitară determina într-o bună măsură o speranță de viață mult mai scăzută decât cea actuală. Și tot pentru că mâncau mai puțin și mai prost ca acum, oamenii erau mai mici de statură.

Mulțumită unor scrieri (unele vechi de două mii de ani), dar și unor descoperiri arheologice, oamenii pasionați de istoria gastronomiei au reușit să reînvie preparatele consumate de strămoșii noștri. Cele pe care și le permiteau nobilii sau capetele încoronate s-ar putea afla și astăzi în meniul unui restaurant din ghidul Michelin. Mâncarea oamenilor de rând, era mult mai modestă. Victor Marin ne spune ce gust avea mâncarea de odinioară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.