Confidenţialitate

Lumea Europa FM: Vaccinarea anti-HPV, armă contra cancerul de col uterin | REPORTAJ

În fiecare an, în România, aproape 2000 de femei mor din cauza cancerului de col uterin, iar în anul 2022 acest bilanț este rezultatul dezinformării și al ignoranței, pentru că virusul ce provoacă acest tip de cancer poate fi învins dacă acționăm la timp.

Acum 14 ani, în 2008, o campanie de vaccinare a dus la dezbateri aprinse în România. Ministerul Sănătății încerca atunci să convingă mamele să-și vaccineze fetele adolescente anti-HPV, pentru a le feri, la vârsta adultă, de cancerul de col uterin.

Campania a fost sortită eșecului, însă, din cauză că nu a reușit să explice constant și consecvent cum poate un vaccin să prevină apariția unui tip de cancer.

În spatele cifrelor seci din statistici se află însă familii distruse, copii care nu apucă să-și cunoască mamele, secerate de un cancer ce ar fi putut fi evitat.

În urma presiunilor făcute de ONG-uri, Ministerul Sănătății a reluat, acum 2 ani, campania de vaccinare anti-HPV, însă ea se desfășoară cu dificultate.

În următoarele minute, Viorica Ștefan explică în Lumea Europa FM ce e de făcut pentru a face din cancerul de col uterin doar un vis urât.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Facebook Asosiatia Mame pentru Mame