Confidenţialitate

Limba rusă are statut special în Republica Moldova | AUDIO

Parlamentul de la Chișinău a votat  un proiect de lege care prevede, printre altele, că „limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică, se folosește alături de limba de stat”. O parte a presei din Republica Moldova scrie că avem de-a face cu o încercare de Re-rusificare a republicii.

Potrivit acestui proiect, cunoașterea limbii ruse ar urma să devină obligatorie pentru funcționarii de stat. Explicaţia este că  aceștia vor fi obligați să răspundă la cererile cetățenilor în limba în care a fost făcută solicitarea. Iar mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova vorbesc limba rusă.

Legea a fost votată de deputații Partidului Socialist, condus de Igor Dodon și de cei  ai platformei „Pentru Moldova” , care îi include pe parlamentarii Partidului Politic „ȘOR”, al lui Ilan Șor. Iar aceştia, împreună, formează majoritatea parlamentară la Chişinău.

Legea este considerată de Opoziție drept una sensibilă, în măsură să reanime tensiunile sociale, dar şi o reîncercare de re-rusificare a ţării, în condiţiile în care limba de stat în republica Moldova este limba română.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Liliana Nicolae