Confidenţialitate

Liderii UE nu reușesc să aprobe embargoul de petrol rusesc. Comisia Europeană încearcă de o lună să-l impună

Cu doar câteva ore înainte de Consiulul European extraordinar care începe după amiază, la Bruxelles, ambasadorii statelor membre nu au ajuns la un consens cu privire la embargoul pe petrolul rusesc, pe care Comisia încearcă de o lună să-l impună. Reprezentanții statelor Uniunii au negociat 11 ore în acest weekend.

În deschiderea reuniunii, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, le va cere liderilor europeni să „ucidă exporturile Rusiei”, după cum a explicat duminică seară într-o ieșire publică.

Nu se poate ajunge la o înțelegere  în privința interzicerii importului de petrol din Rusia, din cauza Ungariei, care nu acceptă un embargou. Ori, este nevoie de unanimitate în Uniune pentru a se lua orice decizie.

Asta deși propunerea avansată ambasadorilor prevedea exceptarea importului de petrol din Rusia în Ungaria, Cehia și Slovacia.

Așa că liderii Uniunii ar putea agrea alte sancțiuni propuse de Comisie în pachetul 6 de sancțiuni împotriva Rusiei: deconectarea celei mai mari bănci rusești-Sberbank de la sistemul interațional de plăți  SWIFT, blocarea instituțiilor media rusești în Uniune și adăugarea de noi persoane pe lista celor supuse diferitelor sancțiuni.

De asemenea, potrivit Reuters, Uniunea vrea să împrumute Ucraina cu aproape 10 miliarde de euro, sumă care ar ajuta țara vecină să achite obligațiile curente, salarii și pensii, timp de 2 luni.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski le va cere liderilor europeni să nu mai importe nimic din Rusia.