Liderii europeni au aprobat, în 15 minute, principiile directoare pentru negocierea Brexit-ului

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că liderii europeni au aprobat, în unanimitate, în cadrul summitului special de la Bruxelles, principiile directoare propuse pentru negocierea acordului de Brexit.

”Principiile directoare adoptate în mod unanim. Mandatul ferm şi corect din punct de vedere politic al UE27 este pregătit pentru negocierea Brexitului”, a scris preşedintele Consiliului European într-un mesaj postat pe Twitter.

Liderii europeni au avut nevoie de mai puţin de 15 minute pentru a aproba  principiile directoare anunţate la finalul lunii martie de Donald Tusk. Oficialii europeni susţin că votul în sine a durat în jur de un minut şi a fost urmat de ropote de aplauze din partea liderilor UE27.

Ţările membre urmează să adopte, ulterior, o serie de directive mai detaliate pentru negocieri,într-o reuniune programată pe 22 mai, în care francezul Michel Barnier va primi mandatul de negociator-şef al Uniunii Europene pentru Brexit.

Totuşi, primele negocieri nu vor începe decât după alegerile anticipate convocate pe 8 iunie de Theresa May, în încercarea de a-şi întări poziţia de negociere în faţa Uniunii Europene.

UE a respins cererea britanicilor de a purta negocieri paralele asupra acordului în vederea divorţului şi asupra ”relaţiei viitoare”, în special a celei comerciale dintre Londra şi Bruxelles.

Bruxelles-ul  vrea să clarifice, cu prioritate, soarta celor peste trei milioane de cetăţeni europeni din Regatul Unit şi a celor peste un milion de britanici care locuiesc în ţările Uniunii Europene.

UE vrea de asemenea, să înlăture incertitudinile cu privire la frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi va cere ca Londra să-şi ”onoreze toate angajamentele” financiare asumate până la închierea exerciţiului bugetar actual din 2020.

Comisia Europeană a a evaluat factura între 55 şi 60 de miliarde de euro pentru finalizarea Brexitului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS