Confidenţialitate

Liderii europeni au agreat, de principiu, la Bruxelles măsurile propuse de Comisie pentru reducerea prețurilor la energie | AUDIO

Liderii europeni reuniți astăzi și ieri la Bruxelles au agreat de principiu măsurile propuse de Comisie pentru reducerea prețurilor la energie, inclusiv plafonarea prețului gazelor naturale. Un punct important pe agenda discuțiilor a fost și Ucraina: Kievului i-a fost promis un nou ajutor de 18 miliarde de euro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După o ședință maraton care s-a încheiat mult după miezul nopții, liderii europeni au anunțat că au agreat la nivel principial planul Comisiei referitor la criza energetică. Măsurile concrete urmează să fie însă discutate de miniștrii energiei.

Crearea unei platforme pentru achiziția la comun de gaze naturale

Prima astfel de măsură va fi crearea unei platforme pentru achiziția în comun de gaze naturale.

Plafon de preț maximal pentru gazele naturale

O a doua măsură: impunerea unui plafon, a unui preț maximal, pentru gazele naturale.

Decuplarea gazelor de energie

De asemenea, decuplarea pieței gazelor de cea a energiei, după model iberic, este a treia măsură cu care miniștrii energiei din statele membre au fost însărcinați. Concret, acest lucru înseamnă un plafon clar pentru prețul gazelor folosite la producerea de energie electrică.

Planul de măsuri concrete trebuie să fie elaborat de urgență, astfel încât să poată fi implementat de la începutul anului viitor.

9 miliarde de euro pentru Ucraina până la finalul lui 2022

În ceea ce privește Ucraina, liderii europeni au anunțat că asistența financiară de 9 miliarde de euro promisă va fi livrată până la finalul anului.

Mai mult, președinta Comisiei a anunțat un ajutor de un miliard și jumătate de euro pe lună începând din ianuarie 2023, deci încă 18 miliarde de euro sprijin.

Liderii europeni au condamnat în termeni duri bombardamentele rusești asupra infrastructurii civile a Ucrainei și au anunțat sancțiuni împotriva Iranului, țară care a livrat Rusiei drone folosite în război.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ucrainenii se confruntă cu pene de curent la nivel național, după ce Rusia a bombardat mai multe puncte energetice