Confidenţialitate

Liceele cu elevi care nu au promovat bacalaureatul se pot transforma în școli profesionale sau pot organiza învățământ seral, anunță ministrul Educației | AUDIO

Liceele în care învață elevi care nu au promovat bacalaureatul se pot transforma în școli profesionale sau pot organiza învățământ seral, spune ministrul Educației, Ligia Deca. Legea nu le mai permite acestor instituții să organizeze examen de admitere pentru clase de licee.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

La examenul de bacalaureat din vară, peste 50 de licee din țară nu au avut niciun absolvent promovat sau au avut un singur elev care a trecut examenele. Astfel de instituții nu mai pot organiza admitere pentru clase de liceu.

Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că aceste licee pot organiza învățământ seral sau cursuri de școală profesională. Vor avea însă o nouă șansă pentru a înscrie elevii la liceu, dacă în anul următor, promovabilitatea la bacalaureat crește, a precizat Ligia Deca într-o conferință de presă organizată în Prahova.

„Ele pot organiza învăţământ seral sau şcoală profesională. În plus, aceste licee au încă elevi. Este vorba despre imposibilitatea lor de a mai înscrie la clasa a IX-a pe filieră liceală clasică, dar ei au clasa a X-a, a XI-a, a XII-a şi vor putea şcolariza clasa a IX-a în anul următor, dacă promovabilitatea va creşte. (…) Eu cred că, atunci când lucrurile nu merg bine, trebuie să putem constata şi să luăm măsuri. Prima măsură este că nu înmatriculăm clasa a IX-a, următoarea măsură este că încercăm să depunem toate eforturile pentru a ajuta unitatea de învăţământ. Dacă performanţa creşte în anul următor, ea revine cu posibilitatea de a înscrie. Până atunci, merg pe sistem de seral sau şcoală profesională. Cred că este nevoie să garantăm şi elevilor dreptul la educaţie de calitate”, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă susţinută la Ploieşti, potrivit TVR Info.

Ministrul amintește că aceste licee au încă elevi în clasele a X-a, a XI-a care vor da examenul de bacalaureat. Ligia Deca solicită inspectoratelor școlare să monitorizeze aceste licee.

„Aş dori însă, pe lângă aceste măsuri de stimulare a liceelor cu performanţe scăzute, să vedem şi un sprijin corespunzător din partea inspectoratelor. Mă aştept să existe o monitorizare a acestor unităţi de învăţământ şi o evaluare a nevoii lor de sprijin. De aceea, de exemplu, am făcut şi acel studiu vizavi de neparticiparea elevilor la examenele naţionale. (…) Am făcut şi o şedinţă cu inspectorii şcolari judeţeni tocmai pentru a avea măsuri concrete pentru a preveni şi absenteismul de la examenele naţionale şi pentru a lua şi măsuri acolo unde performanţele, din păcate, nu sunt cele pe care ni le-am dori”, a mai declarat ministrul Educaţiei.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Amendă de 10.000 de lei pentru firma de catering care a furnizat mâncare infestată cu salmonela unui afterschool din Brașov. 4 copii sunt încă internați | AUDIO