Lentile de contact sau ochelari de vedere?

Pentru mulți dintre cei care poartă ochelari de vedere apare nu o singură dată întrebarea dacă este o idee mai bună să apeleze la lentilele de contact.

Această alegere presupune mai multe aspecte. Alegerea se face în primul rând pornind de la aspectul exterior. Unele persoane preferă să poarte ochelari, iar altele preferă lentilele de contact deoarece acestea nu sunt vizibile.

În ceea ce privește câmpul vizual extins, lentilele de contact, urmărind mișcările ochilor, sunt mai eficiente față de ochelarii de vedere care conduc la o vedere periferică slabă.

Să nu uităm însă de efectele adverse ale purtării lentilelor de contact. La prima utilizare pot apărea reacții precum iritații la nivelul ochilor. Orice corp străin de la nivelul lentilei care nu a fost curățată corespunzător poate conduce la leziuni însoțite de durere și infecție. Suprafața ochiului numită cornee este acoperită complet și astfel oxigenarea în acest punct este deficitară, conducând în timp la probleme precum uscăciunea ochiului sau chiar ulcere corneene. Bineînțeles, respectarea strictă a normelor de igienă este esențială.

Deși există avantaje și dezavantaje în cazul ambelor metode de corectarea a vederii, ochelarii rămân cea mai indicată opțiune. Dar există situații, precum diferența mare de dioptrii între ochi, când lentilele de contact sunt alegerea sănătoasă.

Medicul oftalmolog este cel care ne recomandă cea mai bună opțiune pentru sănătatea ochilor noștri și numai acesta prescrie datele exacte pentru ochelarii sau lentilele de contact optime. Astfel, nu uitați să vă verificați vederea periodic și nu cumpărați ochelari fără prescripție medicală.