Confidenţialitate

Legea pensiilor intră în dezbaterea Camerei Deputaților | AUDIO

Proiectul legii pensiilor a intrat în această dimineață în dezbaterea Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor, și tot azi va fi votat și în plen. Camera Deputaților este forul decizional.

În Comisia pentru Muncă a fost prezentă Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii. Aceasta a explicat că, prin noua legislație care prevede un val de recalculări care ar trebui să fie încheiate la 1 septembrie 2024, nu vor mai fi diferențe între pensii pentru același loc de muncă și pentru aceeași vechime.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Opoziția critică tocmai faptul că inechitățile nu dispar și că sunt menținute unele categorii de „speciali”. Prezența ministrului Muncii a fost un prilej pentru AUR pentru a organiza un protest. Aleșii acestei formațiuni au afișat mai multe coli A4 cu texte precum „Vrem măriri de pensii cu 60%. Cine dă mai mult?”, „Fără speciali” și „Femeia este o comoară”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

O altă problem[ semnalată în Comisia de Muncă din Camera Deputaților: în fiecare an, NU sunt suficienți bani pentru plata pensiilor și din acest motiv, fondul este completat cu bani de la buget. Opoziția a cerut guvernului să găsească surse alternative de finanțare. Estimări oficiale arată că, odată ieșiți la pensie „decrețeii”, fondul de pensii va ajunge într-o criză gravă.

Aproximativ 5 milioane de pensii vor fi re-calculate după intrarea în vigoare a noii legi.  Iar pentru aproximativ 3 milioane de pensionari, veniturile vor crește din septembrie anul viitor, spune preşedintele Casei Naţionale de Pensii Daniel Baciu.

Foto: Shutterstock