Laptele te face mai deştept

Copiii care beau câte jumătate de litru de lapte, zilnic, sunt mai puţin predispuşi să moară în urma unui atac cerebral.

Concluzia vine după 75 de ani de studiu. Mai bine de 1.300 de familii din Anglia şi Scoţia au fost monitorizate în acest sens.

Studiul, început în anii ’30 de cercetătorii din Australia şi de la Universitatea Bristol, a urmărit mai bine de 4 mii de copii născuţi până în 2005.

Cercetările au stabilit o legătură între consumul de lapte, şi implicit cantitatea de calciu din organism, şi un risc diminuat de atac cerebral.

Tot ele au arătat că nu există vreo legătură între consumul de lactate şi predispoziţia către bolile de inimă.

Studiul a mai arătat că micuţii care consumă cel puţin jumătate de litru de lapte zilnic, sunt mai înalţi.

Tot ei sunt mai puţin predispuşi să fumeze la maturitate, faţă de cei care consumă, de exemplu, doar 89 de grame de lactate zilnic.

Un alt studiu dat publicităţii ieri de UNICEF arată că acei copii care au fost alăptaţi exclusiv cu lapte în primele şase luni de la viaţă au un coeficient de inteligenţă mai mare cu opt puncte în comparaţie cu cel al copiilor hrăniţi cu cu alte produse precum ceai, apă sau suplimente alimentare.

Acelaşi studiu arată că fierul din laptele matern se absoarbe mai bine, chiar dacă se găseşte într-o cantitate mai mică decât în substituenţi, astfel încât alăptarea ameliorează anemia sugarului.