Lacul Maracaibo din Venezuela, noua ”capitală mondială” a fulgerelor – GALERIE FOTO

Pământul are o nouă „capitală mondială” a fulgerelor, potrivit datelor obținute de Misiunea de Monitorizare a Ploilor Tropicale (TRMM) a Agenției Spațiale Americane (NASA).

Experţii Agenţiei Spaţiale Americane au făcut monitorizări atente și au stabilit că Lacul Maracaibo din nord-vestul Venezuelei înregistrează, în medie, 233 de fulgere pe metru pătrat în fiecare an.

Fascinanta lagună a depăşit recordul deţinut anterior de bazinul fluviului african Congo.

”În prezent, putem sesiza densitatea și frecvența fulgerelor cu detalii mult mai fine la scară globală”, iar o mai bună înțelegere a acestor fenomene ”va permite guvernelor din întreaga lume să ia decizii mai bine fundamentate în legătură cu clima”, a explicat Richard Blakeslee, cercetător în proiectul Marshall al NASA.

fulger shutterstock (5)

”Lacul Maracaibo este un unicat din punct de vedere geografic și climatologic”, ceea ce îi conferă condiții optime pentru formarea de furtuni, a declarat Dennis Buechler, de la University of Alabama in Huntsville.

fulger shutterstock (4)

Maracaibo este cel mai mare lac din America de Sud, cu o suprafață a luciului de apă de 13.210 kilometri pătrați. Totodată, este unul dintre cele mai vechi lacuri de pe Pământ.

fulger shutterstock (3)

În general, furtunile se declanșează noaptea, când aerul rece care coboară de pe Munții Anzi se întâlnește cu masele de aer cald și umed de deasupra lacului. Așa se ajunge la o medie de 297 de furtuni nocturne pe an, punctul de maxim fiind în septembrie.

fulger shutterstock (2)

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS