Confidenţialitate

Lacul care alimentează Brașovul cu apă potabilă, curățat de deșeuri cu o ambarcațiune 100% electrică

De Ziua Internațională a Mediului, lacul care alimentează orașul Brașov cu apă potabilă a fost curățat de deșeuri cu ajutorul unei ambarcațiuni 100% electrice.

Lacul Tărlung-Săcele este curățat zilnic, iar cantitatea de gunoaie este impresionantă.

”Colegii noștri fac eforturi importante de a strânge aceste deșeuri. De pe acest lac, se colectează aproape două camioane pline pe săptămână. E o activitate permanentă, de Sisif, și câteodată, astăzi cureți, mâine e la loc, mai ales în momentul în care sunt viituri și  nivelul crescut al apelor adună deșeurile aruncate pe maluri”, a spus directorul Administrației Naționale “Apele Române’’, Laszlo Barabas.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ambarcațiunea cu care a fost curățat lacul este o invenție românească, realizată dintr-un ponton prevăzut cu o platformă de colectare a deșeurilor și motor electric alimentat cu energie de la panourile solare.

Andrei Coșuleanu, președintele Asociației Act for Tomorrow spune că ambarcațiunea va fi dotată cu filtre pentru microplastic.

”Vom filtra particulele mai mari de 5 microni, dar vom aduce o tehnologie prin care vom filtra microplasticul, aceste particule de până la 5 microni. Din păcate, România are toate apele dulci cu microplastic în ele. Dacă le spunem oamenilor concret că înghițim, poate în fiecare lună, un card bancar de plastic și îl eliminăm, pot înțelege magnitudinea problemei pe care o avem noi cu plasticul”, a spus Andrei Coșuleanu,

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

  Adrian Coșuleanu a menționat cu ce fel de deșeuri sunt poluate apele din România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ultimele trei luni, la nivel național, inspectorii de la Apele Române au amendat autoritățile locale cu 300.000 de lei pentru salubrizare necorespunzătoare și pentru existența unor depozite de deșeuri necontrolate în diverse localități.

(Sursa foto: Facebook Act For Tomorrow)