La Zalau, incepe astazi editia cu numarul 10 a Festivalului Roman POROLISSUM

Festivalul Roman Zalău Porolissum a fost gândit și organizat încă de la prima ediție – în 2005 – sub forma unei reconstituiri istorice, astfel încât pentru participanți este o adevărată călătorie în timp.

La ediția de anul acesta, vreme de două zile – pe 25 și 26 iulie – orașul Zalău se transformă într-o imensă tabără romană. Soldați, gladiatori, vestale, dansatoare, locuitori ai vechiului Imperiu Roman pot fi văzuți plimbându-se pe stăzile municipiului.

Din program, nu vor lipsi demonstrațiile de luptă ale legiunilor sau cohortelor. Vor fi recreate și scene de bătălie între romani și așa zișii ‘barbari’, fie daci, fie alte popoare.

Totodată, cei care sunt mai interesați de viața de zi cu zi a unui cetățean roman, vor primi mai multe informații. În plus, va fi prezentată și o școală de gladiatori, iar spectatorii își pot arăta preferința pentru vreun gladiator sau altul, decizând în finalul luptei asupra soartei învinsului.

Programul festivalului include și dansuri, spectacole de teatru, demonstrații de meșteșuguri și de gastronomie specifică. Și, pentru ca tabloul să fie complet, cei prezenți vor putea să se căsătorească în stil roman.