Confidenţialitate

La spitalul Victor Babeș, trei sferturi dintre pacienții internați cu Covid au sub 65 de ani și nu sunt vaccinați | AUDIO

În spitale, medicii se simt deja copleșiți de numărul mare de bolnavi care ajung cu forme cu grave de COVID-19.

Spre deosebire de anul trecut, a crescut ponderea pacienților tineri care necesită internare și îngrijiri la terapie intensivă.

La Spitalul Victor Babeș din București, de aproape o lună, locurile la ATI sunt ocupate în permanență. Medicii de aici se așteaptă la ce e mai rău în perioada următoare, în condițiile în care varianta Delta a coronavirusului este mult mai periculoasă și doar o treime dintre români s-au vaccinat.

La Spitalul Victor Babeș din București, trei sferturi dintre pacienții internați în ultima zi au sub 65 de ani și toți sunt nevaccinați, a spus managerul spitalului, Simin Florescu:

”Este vorba de grupe de vârstă mai tinere, copii mai mulți, care ajung să fie spitalizați. Atenție, deci este vorba de gravitatea cazurilor. Aceste grupe de vârstă tinere nu ar fi trebuit să existe ca un procent semnificativ în acest val pandemic pentru că trebuiau să fie gata vaccinați. De ieri până azi am internat 40 de pacienți, dintre care 77% au vârste sub 65 de ani. Nici unul dintre aceștia nu este vaccinat”.

Medicii se așeaptă să fie mult mai rău decât anul trecut, în condițiile în care în fiecare zi, sunt nevoiți să caute în alte spitale locuri la terapie intensivă:

”Locurile de terapie intensivă sunt ocupate permanent și sunt, în continuare, pacienți care necesită susținerea funcțiilor vitale în Terapie Intensivă și pentru care ne chinuim să găsim locuri în alte spitale. La cum a început acest val pandemic, mult mai devreme și mult mai amplu decât ne așteptam, ne pregătim pentru ce e mai rău”.

Treptat, medicii încep să cedeze fizic și psihic – spune managerul Spitalului Victor Babeș din Capitală care îi roagă pe oamenii să se gândească serios la vaccinare:

”Poți mult mai rapid și mult mai ușor să mori și să faci o formă gravă de boală determinată de acest virus decât să pățești ceva de la vaccin. Și asta ar trebui să îndemne pe toată lumea să meargă să își facă vaccinul, dacă ține la viața lui.”

În București, rata de incidență a cazurilor COVID se apropie de 2 la mie, în condițiile în care, în ultima săptămână, s-au înregistrat, în medie aproape 350 de noi îmbolnăviri zilnic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Florentina Mihăiță