La mulţi ani, Nadia Comăneci!

Deşteptarea a sărbătorit astăzi unul dintre simbolurile gimnasticii româneşti, Nadia Comăneci.

Nadia Comăneci, cea mai cunoscută gimnastă din toate timpurile şi prima sportivă din lume care a luat nota maximă în acest sport, la Jocurile Olimpice de vară de la Montreal 1976, împlineşte, astăzi, 53 de ani.

Vlad Petreanu şi George Zafiu au profitat de ocazie pentru a-i ura la mulţi ani, în direct la Europa FM, şi pentru a rememora împreună cu ascultătorii emisiunii Deşteptarea câteva dintre succesele Nadiei Comăneci.

La Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia a devenit prima gimnastă din era modernă a acestui sport care a primit nota 10, după evoluţia la paralele inegale.

Până la sfârşitul competiţiei, gimnasta Nadia Comăneci a mai obţinut încă şase note de zece. Nadia Comăneci a cucerit trei medalii de aur la Montreal, la individual compus, bârnă şi paralele inegale, o medalie de argint pe echipe şi o medalie de bronz la sărituri. După JO de la Montreal, Nadia Comăneci a apărut pe coperţile revistelor Time, Newsweek şi Sport Illustrated, toate în aceeaşi săptămână.

La următoarele Jocuri Olimpice, în 1980, la Moscova, Nadia a cucerit două medalii de aur, la sărituri şi sol, şi două medalii de argint, în concursul pe echipe şi la individual compus. Retrasă din competiţie în 1981, Nadia Comăneci a părăsit România în 1989, stabilindu-se în Statele Unite ale Americii.

În 1996, Nadia Comăneci a intrat în Galeria ‘Hall of Fame’ a gimnasticii internaţionale. În acelaşi an, Nadia s-a căsătorit cu campionul olimpic american, Bart Connor. Nadia Comăneci a fost numită de postul ABC News şi Ladies Home Journal printre cele mai importante o sută de femei ale secolului XX. În decembrie 2003 a apărut prima carte scrisă de Nadia Comăneci, ‘Scrisori către o tânără gimnastă’.

Nadia a devenit, în 1999, primul sportiv care a fost invitat să ţină un discurs la sediul ONU, cu ocazia anului internaţional al voluntariatului.

Nadia Comăneci este preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Gimnastică, preşedinte Onorific al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ambasadorul Sporturilor Româneşti şi membru al Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică.

Împreună cu soţul său deţine Academia de Gimnastică Bart Conner Gymnastics Academy din Oklahoma City.

În ianuarie 2007, Nadia Comăneci a fost distinsă de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român cu titlul de cea mai bună sportivă a secolului XX, iar din partea Comitetului Internaţional Olimpic a primit de două ori Ordinul Olimpic.