Confidenţialitate

Kovesi a respins 7 candidaţi ai Bulgariei pentru posturile de procurori europeni

Procurorul-şef european Laura Kovesi a respins ca nepotrivite 7 din cele 10 propuneri ale Bulgariei pentru posturile de procurori delegaţi la Parchetul European (EPPO), deoarece candidaţii nu au calificarea şi experienţa necesare, relatează Agerpres, citând BTA.

Sofia a înaintat propunerile la 18 februarie, potrivit portalului Euractiv, care menţionează că cei şapte candidaţi respinşi sunt anchetatori, procurori regionali şi un judecător.

Ziarele Duma, 24 Chasa, Monitor şi Trud au scris, joi, despre acest refuz menţionând că Laura Kovesi a informat ministerul bulgar al Justiţiei printr-o scrisoare în care comunică, de asemenea, că aşteaptă alte candidaturi.

La 13 februarie, colegiul procurorilor Consiliului Suprem Judiciar ak Bulgariei a selectat rapid 10 din cei 31 de candidaţi pentru aceste posturi europene. Au existat însă suspiciuni din partea unor observatori ai procesului de selecţie conform cărora alegerea acestora fusese decisă în prealabil.

Înaintea votului colegiului procurorilor, procurorul-şef Ivan Geşev a subliniat valoarea adaugată pe care ar prezentat-o pentru candidaţii selectaţi experienţa din afara domeniului urmăririi penale, care le-ar fi foarte utilă.

Conform regulilor votate de către colegiul procurorilor din Bulgaria, atunci când un candidat este respins de Luxemburg, se trimite candidatura persoanei care a primit următorul număr de voturi.

Dintre cei 31 de candidaţi, în afară de cei zece selectaţi, doar Dimitar Hadjiyski a primit un vot pozitiv şi există un sprijin parţial pentru cinci procurori şi trei anchetatori.