Klaus Iohannis: România este de acord cu condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept | AUDIO

România este de acord cu condiţionarea acordării fondurilor europene pentru un stat membru al UE de respectarea statului de drept, a declarat la Bruxelles Klaus Iohannis.

Președintele a spus că specialiștii „mai au mult de lucru” până când vor elabora criterii concrete.

„Este destul de complicat de legat finanțarea de fonduri europene de statul de drept. Trebuie să vă spun foarte clar. România nu se opune la acest mecanism.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Suntem de acord să se lege acordarea fondurilor de respectarea statului de drept, însă specialiștii mai au foarte mult de lucru până când elaborează criterii foarte concrete care se pot aplica. Suntem de acord și sprijinim această inițiativă. Dacă se ajunge la o procedură clară, noi suntem ok cu ea”, a afirmat Klaus Iohannis, înainte de întâlnirea cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

Acest plan va fi implementat însă doar dacă va fi aprobat după negocieri, de Parlamentul European şi de Consiliul European.

Întrebată cum vor fi aplicate regulile pentru toate ţările UE în condiţiile în care Germania şi Franţa nu au fost sancţionate pentru nerespectarea limitelor privind deficitul bugetar, șefa Comisiei Europene a precizat: „Aceleaşi criterii sunt valabile pentru toată lumea. Experienţa mea politică îmi sugerează că respectarea regulilor destinate tuturor este singurul fundament pentru menţinerea unui anumit echilibru între puterile influente în lume.

Noi apărăm ordinea bazată pe reguli, iar acest lucru se aplică şi în UE. Cu cât ne îndepărtăm mai mult de regulile stabilite, cu atât mai puţin vom fi capabili să ajungem la un echilibru şi să fim corecţi cu cetăţenii”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS