Confidenţialitate

Kievul a blocat tranzitul unei treimi din gazele ruseşti îndreptate către Europa Occidentală prin Lugansk

Autoritățile de la Kiev susțin că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor de gaze naturale, transmite dpa.

Decizia înseamnă că aproximativ 33 de milioane de metri cubi de gaz pe zi sunt pe cale să fie oprite, aproape o treime din exportul rusesc ce traversează zilnic teritoriul ucrainean, potrivit autorităţilor de reglementare în domeniu de la Kiev.

Ucraina susține că ocupaţia a făcut imposibilă accesarea unui nod la Sohranovka şi direcţionarea gazului de-a lungul altor rute.

Europa este îngrijorată în legătură cu aprovizionarea cu gaze încă de la începutul invadării Ucrainei.

Multe ţări vest-europene ar dori să pedepsească Rusia din punct de vedere economic pentru invazie, dar nu au o alternativă la gazul pe care Rusia îl furnizează; iar acest lucru înseamnă că oferă finanţare unei ţări căreia îi impun sancţiuni economice, relatează agenția dpa.

Mare parte din aprovizionarea cu gaze ruseşti a Europei se face prin conducta Nord Stream 1 ce traversează Marea Baltică.

Potrivit contractelor, prin conductele ce traversează Ucraina este permis să circule cel mult 109 milioane de metri cubi pe zi.

Foto: Shutterstock