Confidenţialitate

KIEV: Mii de protestatari îi cer președintelui Zelenski să nu capituleze în fața lui Putin

În jur de 5.000 de persoane au protestat, joi seară, în capitala ucraineană, cerând evitarea unei “capitulări” în faţa Moscovei, înaintea întrevederii pe care preşedintele Volodimir Zelenski o va avea, la 9 decembrie, cu omologul său rus, Vladimir Putin, relatează agenția Associated Press.

Negocierile vor fi mediate de liderii Franţei şi Germaniei.

Manifestanţii, adunaţi la şase ani de la protestele proeuropene din Piaţa Maidan, și la 15 ani de la izbucnirea Revoluției Portocalii, fluturau drapele şi pancarte pe care se scria: “Nu capitulării!”.

Administraţia de la Kiev a anunțat că este pregătită să accepte un “compromis rezonabil” la summitul  pentru soluţionarea conflictului din regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei.

Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev, şi s-a soldat până în prezent cu aproximativ 13.000 de morţi. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent.