Confidenţialitate

Jurnalistul Cătălin Tolontan după demiterea sa: trustul Ringier a făcut presiuni asupra redacției pentru a favoriza industria pariurilor sportive

Cătălin Tolontan reacționează după demiterea de la ziarul ”Libertatea”.

Jurnalistul acuză conducerea trustului de presă Ringier de presiuni asupra redacției din România pentru a juca un rol în reprezentarea industriei de pariuri sportive în fața guvernului și a autorităților de reglementare.

Aflat în perioada de preaviz, jurnalistul Cătălin Tolontan scrie într-un articol publicat în Libertatea că ziarul de la care tocmai a fost demis fusese dat ca exemplu de integritate și seriozitate jurnalistică chiar de către fondatorul grupului Ringier. După 3 luni, acesta a decis însă să concedieze 20% dintre jurnaliștii de la Libertatea.

Cătălin Tolontan scrie că a fost înștiințat că departamentul Sport se desființează, în condițiile în care acest departament nu mai exista de 5 ani. Jurnalistul amintește că dintre toate publicațiile de știri ale trustului Ringier, Libertatea avea cea mai mare încredere a publicului, după cum a arătat raportul Digital News pe anul acesta. Iar această relație de încredere era un pericol pentru putere în 2024, an electoral, precizează jurnalistul.

”Public și ziariști, deopotrivă, suntem o marfă bună de îndepărtat, asta se premiază cel mai mult: să fie blocate informațiile corecte, să fie oprite să ajungă la oameni”, scrie Cătălin Tolontan.

Acestea susține că Ringier a ajuns să facă lobby pentru firmele de pariuri. Practic,  o companie de presă pune presiune pe guvern și pe autoritățile de reglementare  ca să favorizeze industria păcănelelor și a pariurilor sportive, menționează jurnalistul.

Demiterea sa vine după ce și redactorul șef al GSP, Cătălin Țepelin a fost înlăturat din funcție. Conducerea îi ceruse în avans articolele despre firmele de pariuri sportive, iar Cătălin Țepelin a refuzat. Jurnaliștii GSP și Libertatea au cerut conducerii Ringier păstrarea independenței editoriale.